fredag 31 juli 2015

SvD fortsätter med bra debattartiklar om Systembolaget

Svenska Dagbladets Per Gudmundson fortsätter skriva fler debattartiklar om Systembolaget. I den senaste som publicerades idag skriver han om Systembolagets propaganda.

Han tar upp två forskningsrapporter som båda visar att det saknas samband mellan tillgänglighet och skador på samhället. Detta är viktigt då det är ett argument som ofta tas upp av IOGT-NTO och andra nykterister:
"Socialforskarna Thor Norström och Ole-Jørgen Skog mätte resultaten i ”Saturday opening of alcohol retail shops in Sweden: an experiment in two phases”, publicerad 2005. De fann att konsumtionen förvisso hade gått upp med 3,6–3,7 procent, men de fann ingen signifikant ökning av de indikatorer på skadeverkningar som valts. Det blev inte fler misshandelsfall. Det blev inte mer rattfylla på grund av alkoholen."
Den andra rapporten som Gudmundson tar upp är:
"Socialforskarna Mats Ramstedt och Nina-Katri Gustafsson mätte effekterna i ”Changes in alcohol-related harm in Sweden after increasing alcohol import quotas and a Danish tax decrease – an interrupted time-series analysis for 2000-2007”, publicerad 2010. Forskarna fann ingen ökning av misshandelsfall. Ingen ökning av rattfyllorna. De kunde se en ökning av antalet akuta alkoholförgiftningar, särskilt i åldersgruppen 50–69 år, men konstaterade att forskningsfynden snarast reste viktiga frågor om sambanden mellan tillgänglighet och skador.
Systembolaget propagerar med att det visst ger ökade skador på människor och samhälle på sin Varför Systembolaget-sida. Så här säger Gudmundson om det:
"Problemet med siffrorna är att de är skattningar, som utgår från den totalkonsumtionsmodell som är starkt ifrågasatt. Dessa misshandlar och dödsfall är inte uppmätta. De är gissningar. Kvalificerade gissningar utförda av seriösa forskare, men dock gissningar. Och som visas av forskningsresultaten från lördagsöppningen och kvothöjningen går det att på goda grunder betvivla giltigheten i sådana skattningar. Systembolagets propaganda står på skakig grund."

Bra! Per Gudmundson borde få stora journalistpriset!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar