tisdag 5 september 2017

Systembolagets beställningssortiment

Systembolagets beställningssortimentet framhålls ofta som något som lindrar avsaknaden av gårdsförsäljning. Till exempel i Annika Strandhäll (S) svar på den skriftliga frågan i riksdagen "Gårdsförsäljning som stärker Sverige och Skaraborg":
"Förutom att de lokalt producerade produkterna som kan köpas i den närmsta Systembolagsbutiken, kan konsumenterna i hela landet beställa produkterna för uthämtning i någon av Systembolagets mer än 400 butiker eller cirka 500 ombud. "
Detta må vara sant men det är inte så enkelt och smart som det låter. Det som ofta inte kommer fram är att Systembolaget kräver att producenterna skickar produkterna till centrallagret i Örebro.

De två stora problmen med det är att det inte är rättvist. Ett bryggeri nära Örebro har mycket mindre kostnader för att frakta sina produkter till Örebro än ett bryggeri Ystad. Det andra problemet är att om en kund i Lund beställer en produkt från ett bryggeri i Malmö i beställningssortimentet måste ölfkaskan först fraktas upp till Systembolagets centrallager i Örebro för att sedan skickas ner med Systembolagets lastbilar till Malmö(!). Denna flaska har nu rest 1000 km! Helt galet ur både ett ekonomiskt- och miljöperspektiv. Enligt Systembolagets hemsida:
"Vi vill vara med och bidra till en bättre miljö, i Sverige och för jordklotet.
Nae, inte när det kommer till beställlningssortimentet.

Många småproducenter avstår att ingå i beställningsortimentet på grund av fraktkostnaderna till Örebro. Så många lokala produkter kan man inte beställa på grund av Systembolagets godtyckliga regler.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar