tisdag 8 maj 2018

Vanliga missuppfattningar om gårdsförsäljning

Sedan riksdagens beslut om att utreda och verka för att införa gårdsförsäljning och behålla Systembolaget har verkligen debatten tagit fart. Varje dag kommer det 30-50 nya tweets med ordet "gårdsförsäljning". Många ledarsidor fylls med ledare både för och emot gårdsförsäljing. Tyvärr är det många missuppfattning och rena lögner som sprids av kritikerna. Här kommer förklaring på några av dessa:


Gårdsförsäljning i Finland


Här hörs ofta argumentet att det bara är bärvin över en viss breddgrad som är tillåtet att säljas. Detta stämmer inte! Sedan några månader tillbaka får småproducenter i Finland sälja öl upp till 12%. Detta är nytt sedan den senaste utredning om svensk gårdsförsäljning. Det är nya omständigheter som måste tas upp av den nya utredningen. Finland har både alkoholmonopol och gårdsförsäljing.


"Storföretag" öppnar butiker i Svenska städer


Det här argumentet är helt taget ur luften. Gårdsförsäljning handlar om att småproducenter ska kunna sälja sina produkter direkt till besökande kunder på produktionsstället. Inte öppna butik på en annan plats än produktionsstället.

Men vad är småproducenter? Det är egentligen irrelevant. Gårdsförsäljning kommer inte bli helt laglöst. Staten kan reglera gårdsförsäljing på många olika sätt. Antal anställda, årsproduktion, liter såld per besökare eller nåt helt annat.

Att hävda global dryckesproducenter kommer öppna massa butiker överallt är helt falskt. Likaså om att det skulle bli starköl på ICA. Vad har det med gårdsförsäljing att göra?


Kombinera gårdsförsäljning med Systembolagets monopol


De utredningar som har gjorts är inte tydliga i sina svar. EU-kommisionen har svarat på en direkt fråga att det inte är ett problem. Utöver det har Finland lyckats. Kan Finland, kan Sverige.

Det hörs ofta att förslaget är att avskaffa monopolet. Det stämmer inte! Förslaget som röstades igenom är att införa gårdsförsäljning OCH behålla Systembolaget.


Alkoholindustrin trycker på


Ordet alkoholindustrin används för att få det att låta som det vore de stora dryckesproducenterna som lobbar och trycker på för att införa gårdsförsäljing. Tror man det har man helt missat debatten innan. Viljan att införa gårdsförsäljning kommer från besökare, politiker, små dryckesproducenter och folk som kämpar för att få en bättre och sundare alkoholkultur än den vi har idag i Sverige.

Kan någon visa upp en artikel, ledare, brev eller nåt annat från "storföretagen" som beskriver deras starka önskan om gårdsförsäljing? Går säkert att hitta nån artikel om att de är positiva men att de driver på är inte sant.


Debatt


Oavsett vad man tycker om gårdsförsäljning tycker vi det är viktigt att hålla sig till fakta och att inte sprida information som inte stämmer. Hittar ni faktafel i detta inlägg så rätta oss gärna.

Posta gärna en länk till detta inlägg om nån sprider falsk fakta om gårdsförsäljning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar