onsdag 14 oktober 2020

IOGT-NTOs senaste kampanj mot gårdsförsäljning

 Nyligen har IOGT-NTO startat en kampanj mot gårdsförsäljning - Gårdsförsäljning är en bluff av Sveriges största alkoholföretag. De har bland annat skrivet en rapport där de tycker att de har avslöjat nån slags bluff om gårdsförsäljning och hur The Absolut Company skulle stå bakom för att rasera Systembolagets monopol och tjäna stora summor pengar.

Ett gäng företrädare för olika destillerier skrev en bra replik i DN någon dag senare. De förklarar vad gårdsförsäljning kan ge små producenter.

I en intervju med The Absolut Company förklarar Fredrik Borelius, chef för public affairs på företaget, att 99% av deras produktion i Sverige exporteras. Sverige är med andra ord ingen jättemarknad för deras produkter och det blir nästan absurt att säga att de skulle tjäna massa pengar om gårdsförsäljning tillläts i Sverige.

Det IOGT-NTO verkar missa är att de svenska politkerna kan sätta upp regler för hur gårdsföräsljning ska ske om det blir tillåtet. Det skulle till exempel kunna handla om hur många liter varje kund får köpa per tillfälle, öppettider etc. Det skulle inte bli helt laglöst.

IOGT-NTO hävdar dessutom bestämt att Systembolagets detaljhandelsmonopol skulle gå förlorat med gårdsförsäljning. Detta trots att experter hävdar att EU skulle kunna gå med på det och att Finland redan idag har både monopol och gårdsförsäljning.

Obalanserat och tråkigt att slå undan benen för alla små alkoholtillverkare runt om i vårt land.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar