måndag 13 februari 2017

Systembolaget prismodell slår hårt mot mikrobryggerier

Sverige har redan bland Europas högsta alkoholskatter och gårdsförsäljning är förbjuden. Utöver det slår Systembolagets prisättning hårt mot de små leverantörerna.

Systembolaget publicerar sin prismodell (PDF) på sin hemsida och för att sammanfatta de intressant delarna här lägger Systembolaget på 85 öre per enhet samt ett påslag på 19% på inköpspriset.

Det är det här påslaget på 19% som slår hårt på sveriges mikrobryggerier. Inte just siffran 19 utan att det är en procentsats. Ett exempel:

Låt säga att en billig massproducerad 33 cl öl kostar 10 kr att köpa in och en mikrobryggd öl på 33 cl kostar 20 kr. Båda med samma lakoholhalt. Den lilla leverantören behöver ta ut betydligt högre priser på grund av småskalighet etc.

19% på 10 kr blir 1.9 kr i förtjänst.
19% på 20 kr blir 3.8 kr i förtjänst.

Systembolaget tjänar alltså dubbelt så mycket på den mikrobryggda ölen bara för att den är dyrare att köpa in. Alkoholskatten är samma på båda produkterna men Systembolaget tar mer vinst på den mikrobryggda.

Det hade varit mycket bättre om Systembolaget lagt på ett fast påslag på till exempel 2 kr per enhet. Oavsett inköpspris. På det sättat kunde det lilla bryggeriet höja sina priser med 1 kr och därmed öka sin vinst utan att konsumenten hade fått betala mer. Med en årsproduktion på 20 000 liter hade bryggeriet tjänat 60000 kr extra per år. Det kan betala bryggarens lön ett par månader.

Istället tar Systembolaget de pengarna..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar