torsdag 9 november 2017

Systembolagets lanseringsplaner

Att Systembolaget är det enda lagliga sättet att köpa hem alkohol vet de flesta. Det är nog inte många i Sverige som vet hur Systembolaget använder sin monopolställning för att bestämma VAD svenskarna ska dricka däremot.

Systembolaget styr vad svenskarna "vill ha" genom så kallade lanseringsplaner. Inget de direkt informerar allmänheten om. På senare år har olika bloggare börjat publicera dessa lanseringsplaner.

Ölbloggen Portersteken har nyligen publicerat lanseringsplanen för vår 2018. Inte nog med att lanseringsplaner känns som något från en sovjetstat det bestämmer även vad bryggerierna skall brygga.

Ett exempel från ovan nämde lanseringsplan:
"Lager burk - Sverige - Amber/mellanmörk lager - 119 - 250 000"
[Segment - ursprung - kommentar - uppskattat antal butiker - uppskattad halvårsvolym]

Den här raden säger att Systembolaget vill ha in offerter (och prototypbryggder) på en lageröl i burk från ett svenskt bryggeri. Så för att ett svenskt bryggeri ska kunna få vara med att offerera måste de alltså brygga 250 000 liter/halvår, en mellanmörk lager, på burk.

Varför burk är viktigt är oklart men det gör att de flesta mindre bryggeri inte kan vara med på grund av de höga kostnaderna för en burktappningslinje.

De bryggerier som faktiskt har den möjligheten blir tvingade till att brygga en mellanmörk lager. Även om bryggeriet vill sälja en annan typ av produkt måste de allokera produktionsvolymer till just en mellanmörk lager.

Så istället för att bryggerierna tar fram och utvecklar nya spännande öl sitter det tjänstemän på Systembolaget och tar fram dessa godtyckliga lanseringsplaner som bestämmer vad svensken ska dricka om ett halvår.

Något annat som sticker ut här är hur lanseringsplanen dessutom ibland skrivs för att passa just ett bryggeri/öl. Portersteken förklarar det bra:
"Något som verkligen står ut är att man specifikt efterfrågar en öl i flaska med patentkork. Den enda tjeckiska sådana som dessutom finns på den svenska marknaden i dagsläget som jag kan komma på är Bernard."
Detta inlägg är skrivet specifikt om öl. Är det någon som har information om lanseringsplaner för till exempel viner får ni gärna höra av er.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar