tisdag 1 maj 2018

Alkoholskador och gårdsförsäljning

Just nu är det mycket debatt om gårdsförsäljing. Idag ska riksdagen rösta om att utreda förutsättningarna för gårdsförsäljning. Kritikerna menar att inget har hänt sedan senaste utredning. Som vi har skrivit om tidigare har Finland infört gårdsförsäljning av öl upp till 12% (något som har missats totalt av kritikerna). Kan Finland som EU-medlem och har alkoholmonopol kan Sverige!

I en debattartikel i Dagens Nyheter hävdar författaren att alkoholskadorna antaligen skulle minska om man införde gårdsförsäljning. Författaren hänvisar bland annat till kanadensisk forskning som visar att pris är viktigare än tillgänglighet för att hålla ner skadorna. I Sverige har vi inte sett att alkoholskadorna har ökat sen Systembolaget införde lördagsöppet (ökad tillgänglighet). Argumentet om tillgänglighet är haltande. Dessutom kan Sverige reglera hur mycket som får säljas vid gårdsförsäljning.

Vi tror att alla småbryggerier skulle bidra till en sundare alkoholkultur. Något Sverige verkligen behöver. Istället för att att komma hem med 20 flak öl från Tyskland kan svensken komma hem med ett par öl från det lokala bryggeriet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar