Problemet
Målet med svensk alkoholpolitik är att skydda “folkhälsan”. Sverige har dock hamnat i en slags masspsykos där Systembolaget är den enda och bästa lösnigen. Problemet med nuvarande svensk alkoholpolitik kan brytas ner i två delar:
- I flera år har vi haft ett dödläge om gårdsförsäljning. Debatten om gårdsförsäljning har pågått i åratal utan att faktiskt komma någonstans. Samma argument kastas fram och tillbaka om och om igen. Vi kan inte förena Systembolaget med gårdsförsäljng är den vanligaste kritiken.
- Sverige behöver en modernare alkoholpolitik som passar dagens situation. En politik som möjliggör gårdsförsäljning och funktionella provsmakningsrum hos vingårdar och bryggerier.
Lösningen
Debatten om det svenska monopolet är ofta väldigt svartvit. Antingen finns ett monopol med Systembolaget eller så kan sälj öl, vin och sprit i varenda matbutik i landet. Finns det verkligen ingen bättre lösning? Där de som strävar efter en restriktiv alkoholpolitik är nöjda samtidigt som de som vill se specialbutiker, gårdsförsäljning och konkurrens också är nöjda?
Istället för Systembolaget skulle vi kunna införa alkoholbutiker med llicens som drivs av privata aktörer. Butikerna måste följa samma regler som finns på Systembolaget idag. Ingen reklam, inga specialerbjudande, inga extrapriser, strikt åldersgränskontroll, restriktiva öppettider osv. Allt som vi är vana vid idag hos Systembolaget. Alla aktörer och butiker skulle kontrolleras av en statlig myndighet för att kontrollera att allt sköts som det ska, att bokföringen sköts och att skatten betalas. Annars dras licensen in. Dagens Systembolag skulle kunna göras om till en privat aktör (och behålla sin struktur och sitt sortiment).
Genom detta system skulle Sverige fortfarande kunna bedriva en restriktiv alkoholpolitik. Fördelen med detta system är att Sverige äntligen skulle kunna införa gårdsförsäljning. Bryggerier och vingårdar skulle kunna få sälja flaskor direkt till besökande gäster. Dessa försäljningsställen skall givetvis lyda under samma regler och lagar som de privata alkoholbutikerna ovan och kontrolleras av samma statliga myndighet.
Bryggerierna skulle också kunna sälja så kallade growlers i sina provsmakningsrum (4-liters flaskor som kan återanvänds och fylls på hos bryggeriet).
Det som hindrar införandet av gårdsförsäljning idag enligt motståndarna är att Systembolagets monopol skulle brytas att vi skulle se öl och vin i varenda matbutik vilket är ett hot mot “folkhälsan”.
Kritik
Ökad tillgänglighet = större skador på samhället
Idag har Systembolaget ca 430 butiker och ca 500 ombud. Antalet försäljningsställen med privata aktörer skulle antagligen hålla sig på ungefär samma nivå plus bryggerier och vingårdar.
Även om antalet försäljningsställen skulle öka är det faktiskt inte ett självklart samband mellan ökad tillgänglighet och skador och kostnader för samhället - http://bit.ly/tillganlighet
Sämre utbud för konsumenten
Det hävdas ofta att om Systembolaget försvann skulle utbudet för folk som bor i småstäder få ett sämre utbud. I ett system som beskrivits ovan kan Systembolaget fortsätta driva butiker men utan monopol. Systembolaget skulle kunna ha kvar samma sortiment som idag. Alla aktörer (inklusive Systembolaget) får själv bestämma sortimentet och lyssna på sina kunder om vad de ska ta in.
Sammanfattning
Förslaget ovan är ett sätt för att allas intressen att bejakas. En restriktiv och ansvarsfull alkoholpolitk med alkoholbutiker och gårdsförsäljning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar